Care este cea mai buna supa - subtire sau densa, de legume sau fructe, servita rece sau calda? Lumea supelor este variata si entuziasmanta - exista putina magie in fiecare supa, existand varietati pe toate gusturile.
Istoria supei
Una dintre primele tipuri de supa poate fi reperata in trecutul indepartat, fiind direct legata de descoperirea focului si a gatitului. Putem doar sa speculam ce se intampla in bucataria din Neanderthal, dar se crede ca prima supa a fost facuta legand carnea intr-o piele de animal si lasand-o la fiert in apa.
Istoric, supa este un fel principal in timpul marilor batalii, parte a jocurilor politice, inspiratie pentru artisti si ultima masa in vietile multor oameni.
Gatitul, ca un proces de preparare a mancarii, s-a dezvoltat semnificativ in urma cu 5000 de ani odata cu descoperirea metalului si a primelor boluri din metal. Stramosii nostrii aveau probleme cu consumul alimentelor crude de provenienta atat vegetala, cat si animala, iar gatitul cu ajutorul bolurilor de metal a usurat consumul acestora. In acele vremuri, oamenii mancau ceea ce ei cultivau - cereale (grau, orz) si carne (oi si gaste). Ingredientele aromate isi pierdeau gustul specific in procesul de gatire, dar contribuiau la crearea unei arome comune. Prima data cand s-a extras amidonul din grau, a fost posibila obtinerea unei supe dense pe cale naturala si imbinarea diferitelor texturi granulare.
Anumite descoperiri indica faptul ca supele si tocanitele se consumau inca din epoca de piatra in zona mediteraneeana. Extinderea Imperiului Roman a facut posibila raspandirea numeroaselor ingrediente folosite pentru prepararea supei - praz, ceapa, morcov, usturoi, fenicul, menta, cimbru, patrunjel si coriandru. Luand in considerare faptul ca romanii puneau un accent puternic pe supa, ca fel principal, prima si cea mai veche reteta scrisa apare in cartea lui Epicurus in secolul 4 i.H. Reteta include ingrediente ca graul, uleiul de masline, carne tocata, creier, piper, frunze de laur, chimen, vin si sos de peste fermentat.
Dupa caderea Imperiului Roman, traditia prepararii supei a continuat in Imperiul Bizantin. Acolo, meniurile locale includ supa originara din Asia Centrala. Spre deosebire de Europa de Vest, poporul turc nu avea o ora stabila din zi in care sa manance supa si nici nu o priveau ca pe un fel de mancare de consum zilnic. In plus, legumele joaca un rol foarte important in prepararea supei turcesti, chiar si astazi.
In Evul Mediu, bucatariile europene de top - frantuzeasca, italieneasca, englezeasca si catalana - aveau caracteristici similare. In timp ce clasa superior a societatii se hranea cu manacare asemanatoare, cei saraci mancau doar ceea ce puteau creste ei insisi.
Supele erau de obicei servite in bol. In timp ce saracii mancau doar supe, cei instariti priveau supa ca o garnitura adusa felurilor de mancare preparate in ea. Cateodata, felurile principale si supa erau servite separat, cateodata impreuna, cand ingredientele principale erau taiate in bucati. Deoarece nu exista lingura, bucatile de legume sau carne erau scoase din bol cu mana dreapta de catre unii, in timp ce oamenii indemanatici foloseau cutite. In secolul 14, oamenii au inceput sa foloseasca linguri, in special cei bogati.
In secolul 16, lingurile au luat o alta forma, bolurilor au devenit mai adanci si coada lingurilor mai lunga. O noua reteta moderna de supa a si aparut. A fost inventata de catre francezii care au denumit-o soupe, datorita feliilor de paine asezate pe fundul bolului pentru a o absorbi. Un an important al istoriei supei este 1772, cand Capitanul Cook a luat cu el in calatorie prima "supa portabila": un cub de supa de carne. Cubul a fost creat prin fierberea indelungata a unei supe. Dupa ce lichidul s-a evaporat, ramanea o masa ferma si lipicioasa care putea fi prezervata pentru o lunga perioada de timp.
La mijlocul secolului 19, industria conservelor cu mancare a dezvoltat o sumedenie de inventii, printre care si supa la conserva. Cele mai faimoase supe conservate din lume sunt Campbell Soup - supa condensata putea fi cumparata cu 4 arome: supa limpede, de legume, pui sau vita. Pana in 1934, supele erau produse cu diverse adaosuri, iar astazi diversitatea de arome, ingrediente, taitei, forme si tipuri de ambalare, este imensa.
In 1765, s-a deschis primul restaurant din lume de catre domnul Boulanger. Restaurantul vindea doar supe.
Ce ar trebui sa stie orice fan al supei
Numele supelor clare indica ingredientele din care aceasta a fost facuta. Astfel, avem supa de pui, vita si peste (zeama sau supa de carne) si binecunoscuta supa de legume. Aceste supe includ supe limpenzi sau diverse specialitati. Ingredientele puse in supa sunt ceea ce le face unice. Ingredientele trebui taiate in bucati mici, moderate cantitativ si potrivite pentru gustul supei pe care o servim. Aditional taiteilor facuti in casa, supei se pot adauga galuste, oua fierte in apa, fidea din aluat turnat, biscuiti sarati, paine prajita, orez, legume taiate julienne sau cuburi de carne de vita.
Supele vascoase includ supele facute din cantitati mari de legume si carne, taiate sau facute piure (supe crema, supe piure) la finalul prepararii sau cele in care raman bucatele mici (supe sub forma tocanitelor). Supele crema sunt ingrosate cu faina si smantana sau galbenus de ou. Supele piure contin legumele pasate, care se dilueaza cu zeama de supa.
Secole de cercetari culinare si descoperiri de noi ingrediente au dus la distinctia dintre doua supe de baza - supa clara si supa densa.
Specialitatile supelor sunt preparate din ingrediente specifice (ex. homar sau aripioare de rechin) in timp ce supele reci, preparate fie cald, fie rece, sunt servite reci la diverse ocazii, dar in special vara, cand nimeni nu vrea sa renunte la placerea de a se bucura de o supa (supa de fructe, legume sau cu lapte).
Supe straine si autohtone
In secolul 16, gulerele flamboaiante au devenit o moda. Odata cu schimbarea modei, s-a schimbat din nou si forma lingurilor, fiind si mai adanci cu o coada lunga, mai practica.
Daca esti un calator al lumii trebuie sa cunosti cele mai populare si faimoase supe din lume. In Anglia putem gasi supa clara din coada de vita, supa de crustacee in SUA, indispensabilul minestrone al italienilor, gulasul unguresc este o amintire istorica a vietii ciobanilor de stepa, in Rusia borsul este extrem de potrivit pentru anotimpul de iarna, Andaluzia ne rasfata cu gazpacho, francezii cu supa ce ceapa si indienii cu supa de pui si curry.
Supele autohtone din Croatia includ o supa de pui din Podravina, facuta in casa, extrem de cunoscuta, supa de cartofi din Zagorje, supa de ardei iuti din Slavonia, supa din peste neritic, supa de miel din Lika, supa minestrone de fenicul din Istria si minestrone venit din Dubrovnic.